De groepen bestaan uit minimaal 4 tot 10 deelnemers. Ik werk graag met niet al te grote groepen. Er kan zo een uitnodigende en veilige sfeer ontstaan waarin je optimaal kan leren en jezelf kan zijn.

De mindfulnesstraining is gebaseerd op MBCT (Mindfulness Based Cognitive Therapy) en MBSR (Mindfulness Based Stress Reduction). De bijeenkomsten bevatten een samen gaan van beide benaderingen. Psycho-educatie komt uit de MBCT en biedt een duidelijk kader en uitleg waar binnen de oefeningen hun plek vinden. Ook zijn er vanuit de MBCT heel praktische oefeningen ontstaan zoals het toepassen van een ademruimte. MBSR biedt handvatten en lichamelijke oefeningen in het omgaan met lichamelijke (chronische) pijn en stress.

Een bijeenkomst duurt 2 tot 2,5 uur. Daarin zijn we vooral praktisch bezig. Dat wil zeggen meditatie-oefeningen. Deze meditaties hebben vaak de vorm van een zitmeditatie, maar ook meditatie in beweging (lopen, basisvormen van yoga) passeren de revue. Naast het doen en ervaren is het verkrijgen van een theoretisch kader een zeer belangrijk onderdeel van de training. De training heeft een gedegen opbouw en elke bijeenkomst heeft een thema en vaste theorie blokken, waarin de stof wordt uitgediept en praktische toepasbaar wordt gemaakt.

Ja, dat kan. Zo nu en dan zijn er introductie workshops waar je je voor kunt aanmelden. Zie de agenda voor de data. Je kunt ook een individuele afspraak maken voor een uitgebreide introductie en tevens kennismaking met de trainer. Overigens start je een mindfulnesstraining nooit zonder een(telefonische)kennismaking met daarin de mogelijkheid om je vragen te stellen en meer informatie te krijgen. Wanneer je laat weten dat je geinteresseerd bent en graag wil starten met de training, neem ik op korte termijn contact met je op.

Ja je krijgt huiswerk. Dat is een belangrijk onderdeel van de training. Je gaat je iets heel nieuws eigen maken en dat kan alleen als je zowel in de bijeenkomsten oefent èn thuis. Kun je hier momenteel geen tijd voor vrijmaken begin dan niet aan de mindfulnesstraining. Twijfel je of je de motivatie op kan brengen om gedurende meerdere weken tijd te investeren in het huiswerk? Neem contact met me op voor overleg. Ik denk graag met je mee! ,

De mindfulnesstraining bestaat uit 8 bijeenkomsten. Met name in de eerste 6 bijeenkomsten krijg je een hoop kennis en ervaringen mee. Als je in die fase nu al weet dat je 1 of 2 keer moet missen dan raad ik je aan om de training op een ander moment te starten. Je mist teveel en dat is zonde van je tijd en je geld.

Je kunt natuurlijk vooral zelf blijven oefenen en verdiepen in alles wat je is aangereikt in de training. Mocht je daarnaast toch nog behoefte hebben je verder te verdiepen en/of inspiratie op te blijven doen, dan zou je bijvoorbeeld aan het volgende kunnen denken:

  • Je kunt deelnemen aan terugkomdagen (zie de agenda)
  • Je kunt de mindfulnesstraining herhalen voor zeer aantrekkelijke prijs. Neem hiervoor contact op.
  • Je kunt een individuele herhalings-sessie afspreken
  • Je kunt de compassie training volgen.
  • Je kunt een retraite volgen (elders)

Uitwisselen van ervaringen kan je een gevoel van herkenning geven en het idee ontmantelen dat alleen jij met een hoofd vol gedachten blijft zitten. Je wordt dan ook uitgenodigd om te vertellen over je ervaringen, maar jij bepaalt of je op die uitnodiging in gaat. Jij bepaalt ook wat je wel en niet verteld over jezelf en je ervaringen. Niets moet en het is zeker ook geen therapie. Ook zwijgend haal je een hoop kennis en ervaringen uit deze training.

Wanneer je gaat deelnemen aan een mindfulnesstraining binnen mijn praktijk kun je mogelijk in aanmerking komen voor een vergoeding. Dat kan gedeeltelijk zijn of in zijn geheel. Of je hiervoor in aanmerking komt hangt af van je zorgverzekeraar en diens voorwaarden. Een van de voorwaarden is dat de trainer lid is van de VMBN in de 1e categorie. Ik voldoe aan deze kwalificatie. Overigens staat VMBN voor: Vereniging Mindfulness Based Trainers Nederland en Vlaanderen. Ook komt het regelmatig voor dat deelnemers de training vergoed krijgen door hun werkgever..